Co ukrývá oblíbené šumivé víno prosecco?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

Region a odrůdy

Stejně jako šampaňské pochází i prosecco z konkrétního italského regionu, vinic Veneto a Friuli na severu Itálie. Právě tam rostou hrozny, z nichž vzniká tento lahodný a celosvětově oblíbený nápoj. Vinice se nachází na kopcích a klima tu ovlivňují jak nedaleké Dolomity, tak i Jaderské moře. Svou chuť prosecco získává také z místní půdy z pískovce, morénu a jílu.

Původně se prosecco vyrábělo ze stejnojmenné odrůdy hroznů, v roce 2009 však došlo k přejmenování na odrůdu glera, z níž se víno vyrábí dnes. Každá lahev musí obsahovat minimálně 85% podíl této odrůdy, abychom mohli hovořit o pravém proseccu. Glera je typická vysokým obsahem kyselin a neutrální chutí, díky čemuž se skvěle hodí právě k výrobě šumivých vín. Typické jsou pro ni aromata broskví, hrušek a melounu. Podle množství zbytkového cukru se podíl alkoholu ve výsledném vínu pohybuje u suchých vín od 8,5 po 12,5 %.

Kvalita

Jak se při výběru trefit, když nepatříme mezi znalce? Vždy bychom měli sledovat etiketu, která nám prozradí vše potřebné – oblast, odkud víno pochází, i jeho charakter. „Pokud nechceme při výběru prosecca sáhnout vedle, volíme vína s označením kvality pomocí písmem DOC a DOCG. Tyto zkratky se využívají ke kontrolovanému označení původu italských vín a každé prosecco by je mělo splňovat. Výjimkou mohou být prosecca od malých italských vinařů, kteří si nemohou dovolit splnit náročný certifikační proces, ale přesto produkují víno prvotřídní kvality,“ doplňuje Petr Souček, odborník na víno a nápoje z Košík.cz.

Zkratka DOCG znamená „Denominazione di origine controllata e garantita“, kontrolované a garantované označení původu. Aby vinař získal tuto certifikaci, musí splnit náročné podmínky – od původu vína přes výnosy až po samotnou chuť. Ty nejlepší hrozny, z nichž se vyrábí prosecco s označením DOCG, zrají na kopcích v 15 vesnicích mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. Milovníci prémiové kvality pak mohou sáhnout po proseccu z oblasti Cartizze, která se rozkládá na ploše pouhých 110 hektarů.

Pod označením DOC (Denominazione di origine controllata) se ukrývá druhý nejvyšší stupeň kvality, víno s kontrolovaným označením původu. U prosecca se jedná především o oblast kolem Trevisa, která je také zárukou výborné kvality a chuti vína.

Organické a naturální prosecco

Ani šumivým vínům se nevyhýbají aktuální trendy v podobě organických, naturálních a bio vín. Hrozny pro tato vína se pěstují podle pravidel ekologického zemědělství, bez průmyslových hnojiv a herbicidů a s využitím minimálního množství siřičitanů. Organické prosecco tak prochází přísnou kontrolou od vinic až po lahev, což zajišťuje nejvyšší kvalitu surovin a vynikající chuť. „Mezi nejznámější značku biodynamických vín v Itálii patří například Perlage, jejíž přírodní chuť zaujme každého milovníka dobrého vína. U biodynamických vín si zpočátku musíme zvyknout na poněkud odlišnou chuť, ale jakmile se je naučíme pít, je již těžká cesta zpět ke klasickým vínům – a platí to i pro prosecco,“ doplňuje Souček.

Dělení

Prosecco lze dělit například podle podílu oxidu uhličitého, který vzniká při kvašení a určuje „sílu“ bublinek – od šumivého spumante až po tiché a méně obvyklé tranquillo. Na základě obsahu zbytkového cukru pak rozlišujeme extra brut, brut, dry a extra dry. Na své si tak přijde každý milovník šumivého vína.

Svou roli ale hraje také výrobní metoda, při níž prosecco vzniká a dělí prosecco na filtrované a nefiltrované. Podle staré metody „col fondo“ probíhá dokvašení přímo v lahvi, kvasné kaly fungují jako přírodní konzervant a po vypití nás druhý den nebude bolet hlava. Obvyklejší a současnější metodou je „charmat“, kdy probíhá kvašení v nerezových tancích a výsledným produktem je čiré a filtrované prosecco.

Jak si ho vychutnat

Prosecco se pije čerstvé – oproti klasickým vínům tak nemusíme při výběru řešit ročník. Podáváme ho vždy vychlazené – čím méně zbytkového cukru, tím by mělo být vychlazenější. Je lehké a osvěžující, proto je vyhledávaným letním nápojem, bublinky si ale můžete dopřát celoročně, třeba při slavnostnějších příležitostech. Z prosecca si můžete připravit také výborné koktejly, které budou ozdobou každé party. A ačkoliv primárně je určeno k přímé konzumaci, často je vítanou součástí ovocných pokrmů, salátů a dezertů.